Fotball og den digitale økonomien
Hvordan fotballklubber har alt å vinne på å forvandle fans til brukere
Når det gjelder internetts muligheter og den digitale økonomien, kan det virke som de største fotballklubbene i verden, med meget få unntak, befinner seg i kupeen på ett teknologisk høyhastighetstog, hvor de er usikre på om de skal sette seg ned å nyte turen, eller trekke i nødbremsen.
Den digitale økonomien, skapt av og bygget opp omkring internetts globale rekkevidde, serverer fotballklubber noen unike muligheter på ett blankpolert sølvfat. I den nære fremtid, vil visjonære klubbledere, sakte men sikkert manøvrere klubben sin i retning av å omfavne den digitale økonomien for alt den er verdt. Disse klubbene, vil bli de rikeste i verden.
Ny forretningsmodell
Det er fire store områder, hvor verdens fotballklubber tjener majoriteten av deres penger; Billetter, supporterutstyr, medlemskap/sesongkort og merkevare eksponering.
I flere tiår har disse områdene tjent fotballklubbene godt, og det er få grunner til at inntektsstrømmen fra nevnte områder brått skal stoppe opp. I en stadig økende konkurranse, både sportslig og forretningsmessig, vil fremtidens vinnere, i hvert fall fra ett økonomisk perspektiv, være de klubbene som klarer å stable nye forretningsmodeller på beina. Internett og den digitale økonomien er som skapt for dette formålet. Alt klubbene må gjøre, er å løsrive seg fra noen tradisjonsrike og “sånn har det alltid vært” tradisjoner.
Klubbene må bli til plattformer
Hva er det mest verdifulle en fotballklubb besitter, som er unikt for hver enkelt klubb? Det er hverken spillerstallen, manageren eller hjemmebanen. Det er derimot det innhold som klubben skaper.
I dagens klima drukner dette innholdet i reklamefinansierte snutter i pausen. Samtidig blir det distribuert bak så mange forskjellige betalingsmurer og abonnementer, at selv den mest “hardcore” fan, neppe finner rom i lommeboka, til og med god samvittighet få med seg det hele.
Problemet klubbene har, er at de skaper unikt og fengende innhold. Det er bare andre som eier, distribuerer og tjener penger på det.
La meg gi deg en faktuell pekepinn som jeg synes illustrerer poenget meget godt:
De fleste kjenner til den sosiale plattformen TikTok. TikTok kan skryte av ca. 500 millioner brukere og er verdsatt til nærmere 100 milliarder dollar.
Fotballfan eller ei, de fleste kjenner til fotballklubben Manchester United også. Manchester United kan skryte av å ha mellom 5 og 600 millioner fans. Så hva er Manchester United verdsatt til? De er verdsatt til ca. 4,5 milliarder dollar.
Hele forskjellen i verdsettelse mellom TikTok og Man.Utd, ligger i forskjellen mellom brukere og fans. Fotballklubber har en voldsom oppside i å forvandle sine fans til brukere. De må i mindre grad konsentrere seg om reklame og sponsor modellen, og i større grad rette blikket mot direkte til konsumer modellen. For er det en ting finansmarkedene verdsetter høyere enn omsetning, så er det din direkte tilgang til millioner av kunder. Her er klubbene unikt posisjonert. I motsetning til andre, må de ikke ut å jakte kunder. Det står flerfoldige millioner og venter på at butikken åpner.
Eierskap
De største fotballklubbene i verden kan skilte med flere hundre millioner følgere på sosiale medier. De eier derimot ingen av dem. Det er på grensen til latterlig, at fotballklubbene faktisk betaler sosiale medieselskaper for muligheten til å nå de samme følgere med annonser eller produkter. De er der, rett foran nesen på dem, men de er dullet inn i datakode som klubbene må betale for å passere.
Samtidig selger klubbene selve kjernen av hva de holder på med (det sportslige), til aktører innenfor en industri hvor trenden er åpenbar negativ, målt i demografi og brukermønstre. Det kuttes kabler og blir oppsagt lineær TV i ett voldsomt tempo. Internett har for lengst gitt oss vanen med at vi selv bestemmer når og hvor vi vil ha vårt “daglige brød”.
Fremtidens økonomiske titaner innen fotball, vil ikke ha bygget sine formuer på bakgrunn av tittler vunnet, talenter solgt og/eller medieavtaler. Det vil uten tvil være de klubbene som benytter seg av internett og den digitale økonomien, til å ta eierskap over det innhold som de produserer hver eneste dag, og med det forvandle deres fans til brukere. Kun fantasien setter grenser for hvor stor Manchester Uniteds plattform kan bli, om det er det eneste stedet hvor du finner unikt innhold fra klubbens indre - blandet med produkter, live streams fra treninger og treningskamper, målrettede annonser, konkurranser, portretter, podcasts osv. Jeg har ingen problemer med å tro at millioner av fans verden over, ville betalt 100 kroner i måneden for dette. Om bare 1 million av Manchester Uniteds 500 millioner globale fans, betalte 100 kroner pr mnd, så ville klubben tjent 1,2 milliarder i året. Da har de ikke gjort noe annet enn å eie det innhold de selv skaper.
På denne måten blir klubben både en sosial plattform og en e-handels aktør. Historien har vist gang på gang hvilken kraftig kombinasjon dette er. Samtidig ville finansmarkedene ikke ha noe annet valg enn å verdsette de på samme måte som lignende selskaper. (Facebook, TikTok, Amazon, Twitter, Pinterest)
På den måten blir 4,5 milliarder, til 100 milliarder.